Günümüzde ciddi oyuncular tarafından en yaygın olarak kullanılan Airsoft silahları AEG'lerdir. AEG'ler in dakikada atış hızı, pillerinin voltajına, şarj durumuna ve silahların kapasitesine göre değişebilir. Çoğu AEG'ler fabrika ayarlarından sonra kullanıcı tarafından değiştirilebilir. AEG'lerin fırlatma hızları ise silahlara, model ve kalitesine göre değişkenlik gösterebilir. Fırlatma hızları genellikle ‘'fps''(feet per second/fit, saniye)birimiyle ölçülür. Düşük kalitedeki AEG'le 100 ile 200 fps (30-60 metre saniye), orta kalite AEG'ler 200-280 fps (60-85 metre saniye) ve yüksek kalite AEG'ler 280 fps'den 450 fps'ye (85-140 metre saniye)kadar çıkabilir. Fakat, çoğunlukla batı ülkelerinde 500 fps'nin (150 m/s) üzerindeki silahlar, yasak veya ateşli silah ruhsatı gerektirmektedir.
AEG'lerden farklı olarak airsoft silahlarda kullanılan bir diğer sistemin adı da springtir. Spring (kurmalı) silahlar, genellikle keskin nişancı tüfekleridir. Keskin nişancı tüfeklerinin AEG'lerden farkı ise elektriksel veya gazlı çalışmamasıdır. Yaylı modeller her atıştan sonra tekrar kurulmalıdırlar. Yaygın modelleri tamamen plastikten meydana gelir ve etkili menzilleri ve fiyatları yüksektir, örneğin keskin nişancı tüfeklerinde bir adet hassas tetik fiyatı sadece 1000 TL civarındadır ve ekipmanları pahalıdır. Genellikle ülkemizde pek ilgi görmez. Kurmalı airsoft silahların atış kuvveti 100-550 fps arasında değişir.
Başka bir sistem de gaz geri tepmeli airsoft silahlarıdır. "Green Gas" veya "Top Gas" ile çalışan, her atışta gerçek tüfeği taklit eder şekilde kurma kollarıyla hareket eden airsoft silahlarıdır. Genelde tabancalarda rağbet görürler. Günümüzde yavaş yavaş gazlı tüfekler de 100-280$ arasındaki fiyatları ile elektrikli silahlara rakip olmuşlardır. Elektriğe göre sesleri ve gecikmesiz ateş etmeleri avantaj sağlarken, hava sıcaklığı ile orantılı olarak atış güçlerinin değişmesi ve düşük şarjör kapasiteleri dezavantaj sağlamaktadır. Üstelik 2009 yılından itibaren gümrükten elektrik enerjisi ile çalışan AEG'ler namlularının turuncuya boyanmış olarak ithal edilme şartı ile teslim alınabilmeye başlamasına rağmen gaz ile çalışan tüfekler ithalat izni gerektirmektedirler.
Airsoftlarda son olarak kullanılan bir diğer sistem de ile çalışan airsoft silahlarıdır. Bunlar genellikle tabancaların bir nevi kopyalarıdır. Bazı modellerin şarjörlerinin içinde kendi gaz tankı varken, bazıları 340 gramlık tüpleri kullanırlar (pistol oyuncakları). oyuncakları çoğunluğu tabanca olmasına rağmen ünlü Airsoft tasarımcısı Tania Koba 2006 yılında ile çalışan bir otomatik tüfek serisini satışa sunmuştur, şuan ki modeller geri tepme özelliğinden dolayı gerçeğe en yakın modellerdir. Gazlı silahların bir dezavantajı ise kışın birçok sorun çıkartmasıdır. Bunun nedeni ise silahlarda kullanılan Green Gas ya da tüplerin sağlıklı çalışma sıcaklığı oda sıcaklığı olmasıdır.Airsoft oyun silahı, Airsoft oyununda kullanılan gerçeğine oldukça benzeyen tüfek, tabanca vb. silahların genel adıdır.